Cik Pah, a fellow Malaysian whom I had the pleasure of befriending when I was residing in Hong Kong contacted me on facebook recently with a request. She wanted my recipe for “kari udang/prawn curry”. The thing is, when I was in Hong Kong, whenever we had any “makan-makan” gathering, I usually make “kari udang” as prawns are easy to get. (Halal meat not so easy to get as I’ll have to go all the way to Bowrington Market in Causeway Bay) It sort of became like a trademark dish for me. Friends claim they love my “kari udang” or maybe they were just being nice. :D
The thing is, I’m not that good at giving out the exact measurements for my own recipe. Everything is “main agak-agak”. Suprisingly, Cik Pah managed to dish out the “kari udang” based on the recipe I gave her.
Below, are the excerpts from our facebook messages:
Cik Pah:
salam,kak sui...apa khabar? sehat?hehee...ahli2 hk nih dh lama xrasa lepak2 umah kak sui mcm dulu..pah lagi laa kan.hmm..k sui nak tahu,syed ada mengidam nk mkn kari udang mcm kak sui buat lah..pah xpernah lg rasa..katanya sedap sgt.bleh x kak sui bg resepi kari udang sedap tu...hehhe.udang besar syed dh bli..tp pah blum buat pasal xreti lah.ni nk mntak resepi..harap2 sudilah ye tuan hamba berkongsi resepi udang kari .....;)
Me:
Walaikumsalam Cik Pah.
Resepi kari udang tu senang aje tapi Kak Su tak retilah the exact measurement. Cik Pah kena pandai agak2 sendiri.
Bahan-bahan:
1/2 cawan serbuk kari ikan
(Terpulang pada Cik Pah, nak lebih atau nak kurang)
3 sudu besar serbuk cili atau cili boh.
(Terpulang pada Cik Pah, nak lebih pedas atau nak kurang pedas. Kalau pakai cili boh lagi sedap)
1 mangkuk air asam jawa. (Terpulang nak masam banyak mana, so Cik Pah boleh adjust sendiri)
3 biji tomato (ikut suka hati nak potong macam mana)
3-4 biji kentang (ikut suka hati nak potong macam mana)
3-4 biji cili hijau (belah 4)
I tin besar santan ( kalau nak lebih pekat, lebihkan santan)
Garam secukup rasa
Udang atau ikan atau ketam
(Boleh guna resepi ni untuk udang, ikan dan ketam)
Segenggam daun ketumbar
Satu labu bawang besar - untuk tumis
Daun kari - untuk tumis
Halba - untuk tumis
Cara-cara memasak:
Campurkan serbuk kari, serbuk cili/cili boh, air asam jawa, tomato, kentang, cili hijau, garam ke dalam periuk. Panaskan. Bila dah mendidih, masukkan santan. Kalau nak pekat, lebihkan santan, kalau nak cair lebihkan air. Bila dah mendidih, masukkan udang.
Di kuali lain pulak, tumiskan bawang besar, daun kari dan halba sampai bawang besar dah kekuningan. Lepas tu, tuangkan kesemuanya (dengan minyak sekali) ke dalam periuk kari.
Bila rasa macam dah nak masak, potong daun ketumbar & taburkan atas kari. Lepas tu, tutup api & coverkan periuk.
Sekian,
p/s: Kak Su masak main agak2. So, kalau rasa kuantiti bahan macam tak kena, Cik Pah kena pandai adjust ikut selera Cik Pah.
Lepas dah masak, jgn lupa beritahu hasilnya. Kalau boleh, ambik gambar & letak kat fb. :D
Cik Pah:
hampir menjadi gak la kari udang tu yg mcm k sui punyer.hehe.ni pah ada attach gambor..ok x..hhehehe.
Anybody in the mood for "Kari Udang"?
yummers..that made me hungry...
ReplyDeletewah,baru nak buat kari udang hari ni, teringin dr last wk lg. mcm tau2 je. mmg lain cara masak compare dgn yg zaza slalu buat. tima kasih mrs z letakkn resipi... tima kasih cik pah jugak. kari ni mmg gempak!
ReplyDeleteYou're most welcome Zaza. Let me know how the "kari udang" turned out. Jangan lupa ambik gambar mcm Cik Pah, kay? :D
ReplyDeleteHello semua..lm xdgr kabo.hahah...dok tgk2 msg kat fb ternampak msg kari udang.dua hari lps baru buat lg resepi kari udang kak sui..hehe..syed la ni ngidam lagii..kikiiii
ReplyDelete